Free songs

Gradsko pozorište „Abrašević“ je pre tri decenije (1985-1989) podarilo Valjevu, kao i kulturnoj sceni tadašnje Jugoslavije, svojevrsni festival, koji je promovisao plejadu, tada mladih, danas zrelih stvaralaca. U želji da se ovaj izuzetni „proizvodni“ festival obnovi i tako pruži šansa kreativnog izražavanja mladim stvaraocima, te da se na pravi način tretira podvig – preko 80 diplomaca umetničkih akademija je poteklo iz Valjeva – „Abrašević“ je iznašao način da se u leto 2009. godine ponovo upusti u ovu lepu umetničku avanturu.

Veoma uspešan nastavak “Abro festa” usledio je 2010. godine kada su ponovo za samo četiri dana izvedene čak četiri pozorišne predstave. Na jesen 2012. godine održan je i sedmi po redu “Abro fest”.

U sezoni 2013 . ova značajna manifestacija je realizovana i to na veoma upečatljiv način. Valjevci su imali priliku da polovinom septembra odgledaju četiri predstave : “Slučajevi” , “Stradija” , “Audijencija i vernisaž”, kao i koreo-dramu “Moj život”.  U 2014.  godini,  “Abro fest” je publici podario još tri ostvarenja : “Mandragolu”( Makijaveli ) , “Policajce” ( Mrožek )  i “Sad sam sam “(autorski master projekat Marka Mak Pantelića). Prošlu sezonu obeležio je jubilarni 10. “Abro fest” na kome su prikazane predstave : “Ljubinko i Desanka” (A. Popović), “Karolina Nojber” (N. Romčević) i “Gospodin Foka” (G. Mihić). Ove godine igrane su predstave “Kus petlić” ( A. Popović”) , “Smrt trgovačkog putnika” ( A. Miler) , “Audicija” (A. Galin)  i “Černodrinski se vraća kući” (G. Stefanovski).

Predstave sa “Abro festa” gostovale su tokom predhodnih godina i na renomiranim scenama poput “Zvezdara teatra” ili  Narodnog pozorišta u Beogradu, osvajane su nagrade na Međunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta , “Abro fest” je postao i laureat nagrade “Kulturni događaj godine” u našem gradu.