Free songs

Gradsko pozorište „Abrašević“ postoji 115  godina i slovi za jednu od najstarijih i najznačajnijih institucija koje se bave kulturnim stvaralaštvom u ovom delu Srbije. U tom periodu, a posebno u poslednjih nekoliko decenija, pozorište je imalo veliki broj uspešnih i nagrađivanih predstava.

Pamte se „Malograđani“ , „Radovan treći“, „Ožalošćena porodica“, „Limunacija“, „Kolubarska bitka“, „Propast carstva srpskog“, „Sveti Georgije ubiva aždahu“, „Na dnu“, „Čudo u Šarganu“… i mnoge druge.

Tri predstave, pripremane u poslednjoj deceniji – „Seobe“, „Gospođa ministarka“ i „Razvojni put Bore Šnajdera“ osvojile su glavne nagrade na svim republičkim i međunarodnim festivalima i smotrama na kojima su učestvovale. Predstava “Život u tesnim cipelama” osvojila je treću nagradu na internacionalnoj smotri profesionalnih pozorišta.

Predstave „Kafanica, sudnica, ludnica“ i “Stradija” dobile su nekoliko značajnih priznanja na festivalima  “Štap i šešir Milivoja Živanovića”  (Požarevac),  Festival pozorišta zapadne Srbije  (Prijepolje)  i  “Nušićevi dani”  (Smederevo).

“Aduti” Gradskog pozorišta u 2014. godini bili su impresivna istorijska drama “Mišići” (beogradska premijera upriličena u “Zvezdara teatru”),  ansambl predstava sa nekoliko nagrada i priznanja, kao i razigrana “Mandragola” koja je dobila veliku naklonost publike i medija. U sledećoj sezoni na repertoaru su bile predstave “Ljubinko i Desanka” i “Karolina Nojber”, koja je dobila nagradu na festivalu “Nušićevi dani” u Smederevu. Premijerno su izvedene predstave “Smrt trgovačkog putnika” (Artur Miler) i “Kus petlić” (Aca Popović) u 2016. godini.

Usledile su u prethodnih nekoliko sezona i ove predstave : “Kaskader”, “Bure baruta”, “Maratonci trče počasni krug”, “Kokoška”, “Bratstvo licemera”, “Kamen za pod glavu”, “Vreme zabave” …