Abrofest

Gradsko pozorište „Abrašević“ je pre tri ipo decenije (1985-1989) podarilo Valjevu, kao i kulturnoj sceni tadašnje Jugoslavije, svojevrsni festival, koji je promovisao plejadu, tada mladih, danas zrelih stvaralaca. U želji da se ovaj izuzetni „proizvodni“ festival obnovi i tako pruži šansa kreativnog izražavanja mladim stvaraocima, te da se na pravi način tretira podvig – preko 80 diplomaca umetničkih akademija je poteklo iz Valjeva – „Abrašević“ je iznašao način da se u leto 2009. godine ponovo upusti u ovu lepu umetničku avanturu.

Veoma uspešan nastavak „Abro festa“ usledio je 2010. godine kada su ponovo za samo četiri dana izvedene čak četiri pozorišne predstave. Na jesen 2012. godine održan je i sedmi po redu „Abro fest“.

U sezoni 2013 . ova značajna manifestacija je realizovana i to na veoma upečatljiv način. Valjevci su imali priliku da polovinom septembra odgledaju četiri predstave : „Slučajevi“ , „Stradija“ , „Audijencija i vernisaž“, kao i koreo-dramu „Moj život“.  U 2014.  godini,  „Abro fest“ je publici podario još tri ostvarenja : „Mandragolu“( Makijaveli ) , „Policajce“ ( Mrožek )  i „Sad sam sam „(autorski master projekat Marka Mak Pantelića). Jubilarni  10. „Abro fest“ iznedrio je predstave : „Ljubinko i Desanka“ (A. Popović), „Karolina Nojber“ (N. Romčević) i „Gospodin Foka“ (G. Mihić). Naredne godine igrane su predstave „Kus petlić“ ( A. Popović“) , „Smrt trgovačkog putnika“ ( A. Miler) , „Audicija“ (A. Galin)  i „Černodrinski se vraća kući“ (G. Stefanovski). Usledile su na narednim festivalima i predstave : „Kaskader“, „Bure baruta“, „Maratonci trče počasni krug“, „Kokoška“, „Bratstvo licemera“, „Kamen za pod glavu“, „Vreme zabave“, „Aj, Karmela“, „Dok čekamo Godoa“, „Otvaranje dosijea“, „Urnebesna tragedija“, „Kavkaski krug kredom“ , „Ručni rad“, „Mrešćenje šarana“ i „Profesionalac“.

Predstave sa „Abro festa“ gostovale su tokom predhodnih 16 godina i na renomiranim scenama poput „Zvezdara teatra“ ili  Narodnog pozorišta u Beogradu, osvajane su nagrade na Međunarodnom festivalu profesionalnih pozorišta , „Abro fest“ je postao i laureat nagrade „Kulturni događaj godine“ u našem gradu.