O nama

Centar za negovanje tradicionalne kulture

Ustanova kulture Centar za negovanje tradicionalne kulture osnovana je skupštinskom odlukom Grada Valjeva 03.11.2017 godine.
Odluka je doneta na bazi inicijative skupštine Kulturno umetničkog društva Abrašević u kojoj je traženo da KUD Abrašević, kao institucija od posebnog značaja za kulturu Valjeva dobije status Ustanove kulture.
Tako je grad Valjevo stao rame uz rame sa Kragujevcem. To su jedina dva grada koja su članovima Abraševića omogućila da svoj rad nastave kao Ustanova kulture.
KUD Abrašević je svoj rad započeo u drugoj polovini 1905 godine od Radničkog pevačkog društva i Umetničke (dramske) radničke grupe.
U svojoj 115. godišnjoj tradiciji kroz razne sekcije Abraševića prošlo je preko 20.000 amatera, izvedeno je na stotine pozorišnih predstava, na desetine gostovanja u zemljama Severne i Južne Amerike, Azije i Evrope i na hiljade koncerata.
Abrašević je osnivač i organizator Jugoslovenskih susreta Abrašević i nosioc Vukove nagrade, Nagrade Grada Valjeva za kulturu, Septembarske nagrade Grada Valjeva, Zlatna plaketa KPZa, i niza odlikovanja.
Abrofest je, kao gradska manifestacija, za svojih 14 godina postao sinonim pozoršnog života Valjeva.
U svoj bogatoj istoriji članovi narodnog orkestra, folkorni, horski i dramski ansambli su kao najbolji amabasadori Valjeva proputovali stotine hiljada kilometara prezentirajući kulturnu baštinu, tradiciju i najviše umetničke domete.
Folklorni ansambl je prvi od svih tadašnjih folklornih ansambla Jugoslavije nastupao u najprestižnijim američim dvoranama Karnegi holu i Kenedi Centru.
Gradsko pozorište je jedno od najznačajnih amateriskih pozorišta na ovim prostorima, okićen destinama nagrada na najprestižnijim srpskim, jugoslovenskim i internacionalnim pozorišnim festivalima.
Omladinski hor je godinama bio neprikosnoveni vladar horskog takmičenja u Novom Pazaru.
Danas Abrašević okuplja preko 300 članova u dečijem i mešovitom horu, dramskom studiju, narodnom, zabavnom orkestru, grupi pevača i folkornom anamblu.
Ustanova ima pravo korišćenja na 594 m2 u nekadašnjoj zgradi Doma Kulture i Doma omladine. Pored kancelarijskog prostora nalaze se i : folkorna, dramska, horska i muzička sala kao i pozorišni i folklorni fundus.
Istorija Abraševića je tesno vezana sa najblistavijim biserima valjevske kulture i umetnosti.
Na daskama koje život znače ostavili su svoj trag : Miki Jevremović, Željko Joksimović, Milan Đurđević, Jovan Maljoković, Nada Knežević, Voja Brajević, Nenad Jezdić, Jasmina Ranković, Vlada Andrić, Slobodan Jeftić Pulika, Milan Nešković i još mnogi drugi.
Slobodno se može reći da u Valjevu ne postoji nijedna porodica koja na neki način nije vezana za Abrašević
Sa folklornim ansamblom su radili najeminetniji srpski koreografi: Branko Marković, Dragoslav Džadžević, Milan Brujić. Srboljub Ninković, Ratomir Đurović, Dragomir Vuković Kljaca, Valjevac Vladimir Spasojević …
Ovde su režirali : Mile Gajić, Dejan Mijač, Egon Savin, Milan Karadžić, Oliver Viktorović, Velimir Mitrović, Nenad Bojić, Nenad Ilić, Miroslav Trifunović Ćiša …
Sa horom je pored diregenta Dragana Vasiljevića ostavio neizbrisiv trag profesor Voja Ilić.
Živadin Purić je godinama bio sinonim šefa orkestra i grupe pevača.

Kontakt
Adresa:Čika Ljubina 5
14.000 Valjevo

014/220 282
abrasevicva@gmail.com
www.abrasevic-valjevo.rs
www.abrasevic-valjevo.org